Dzika róża cała
Największym bogactwem dzikiej róży (Rosa canina) jest witamina C – owoce róży zawierają jej znacznie więcej niż cytryna bądź czarna porzeczka, a spożycie kilku owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Z witamin znajdziemy również witaminy E, K, P i z grupy B. Owoce zawierają ponadto flawonoidy, beta-karoten, likopen, garbniki, kwas cytrynowy i jabłkowy, pektyny, wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, a także olejek eteryczny.
Spożywanie owoców dzikiej róży uzupełnia niedobory witamin i minerałów oraz wzmacnia odporność organizmu, szczególnie zalecana jest więc przy przeziębieniach, osłabieniu organizmu i anemii. Ze względu na zawartość witamin C i K, dzika róża zalecana jest w przypadku kruchości naczyń krwionośnych. Owoce mają również działanie moczopędne i zakwaszające mocz, co przyczynia się do zapobiegania i łagodzenia infekcji dróg moczowych. Dzika róża jest pomocna przy dolegliwościach układu pokarmowego – biegunkach, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nieżytach przewodu pokarmowego. Badania potwierdziły korzystne działanie róży także w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów.
Kąpiel z płatkami dzikiej róży
Do kąpieli możemy wykorzystać zarówno świeże, jak i suszone płatki róży. Przed dodaniem płatków do wanny zalewamy je wrzątkiem.
Napar z owoców dzikiej róży
Łyżkę rozgniecionych owoców zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 10-15 minut. Napar przecedzamy przez gazę.