Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce prywatności » Ok, zamykam
wysylka facebook
Zioła  »  
Jeżówka purpurowa mielona

Jeżówka purpurowa mielona

  • Dostępność: Wysyłka w przeciągu 4-6 dni
  • Opakowanie standardowe:
  • 50g - 2.00 zł z podatkiem VAT ilość:
       

  • Inne:
  • 0,5kg - 16.00 zł z podatkiem VAT ilość:
       

  • 1kg - 31.00 zł z podatkiem VAT ilość:
       



Jeżówka purpurowa zawiera pochodne kwasu kawowego, flawonoidy, poliacetyleny, polisacharydy i niewielkie ilości olejku eterycznego. Zioło szczególnie cenione jest ze względu na działanie immunostymulujące, a więc zwiększające odporność organizmu. Wykazuje również właściwości:



  • przeciwzapalne,

  • przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze,

  • antyoksydacyjne,

  • moczopędne,

  • żółciopędne,

  • rozkurczowe,

  • pobudzające syntezę kolagenu i elastyny.


Zastosowanie wewnętrzne jeżówki

Zioło stosowane jest przede wszystkim jako naturalny środek wzmacniający organizm i skracający czas trwania przeziębienia . Uważa się również, że działa profilaktycznie i wspomaga leczenie w przypadku infekcji dróg oddechowych, grypy i anginy. Zalecana jest także przy nawracających infekcjach dróg moczowych i pęcherza oraz przy stanach zapalnych dróg żółciowych.

Zastosowanie zewnętrzne jeżówki

Jeżówka jest pomocna przy trudno gojących się ranach, owrzodzeniach, oparzeniach, odmrożeniach i odleżynach. Wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy, egzem i opryszczki, a także stanów zapalnych pochwy i sromu. Napar stosowany w postaci płukanek przynosi ulgę w zapaleniu gardła, jamy ustnej i dziąseł.

Macerat z jeżówki

Łyżkę surowca zalewamy szklanką chłodnej wody i odstawiamy na 5-6 godzin. Pijemy 3 razy dziennie 100 ml maceratu.

Napar z jeżówki

Łyżkę surowca zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 20 minut. Pijemy ½ szklanki naparu 2 razy dziennie.

Nalewka z jeżówki

100 g suchego i rozdrobnionego korzenia jeżówki zalewamy 500 ml wódki i odstawiamy na tydzień. Po upływie 7 dni filtrujemy nalewkę i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Stosujemy łyżeczkę nalewki 2-3 razy dziennie.


 

 

Koper włoski mielony

2.80 zł / 100g