Lukrecja korzeń mielona
Ma silne włąściwości oczyszczające, wykrztuśne, rozkurczające i przeciwzapalne. Leczy dolegliwośći żołądkowe (wrzody żołądka i dwunastnicy), wzmacnia czynności trawienne i metaboliczne.
Wskazania:
Lukrecję i jej przetwory obecnie najczęściej stosuje się w schorzeniach przewodu pokarmowego, w nieżycie oraz owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy, po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego, w nadwrażliwości jelita grubego. Także w preparatach wykrztuśnych w leczeniu przewlekłych, zapalnych chorób oskrzeli.
Przeciwwskazania:
- nadciśnienie
- ciąża
- niedobory potasu
- niewydolność nerek i krążenia
- obrzęki
- marskość wątroby
- choroby wątroby przebiegające z zastojem żółci
- stosowanie leków powodujących utratę potasu
Przedawkowane lub stosowane zbyt długo i bez przerw prowadzą do powstania obrzęków, zawrotów i bólu głowy, zaburzeń rytmu serca oraz nadciśnienia. Dłuższe stosowanie lukrecji wymaga konsultacji z lekarzem.
Sposób przygotowania:
3 łyżki korzeni zalać szklanką zimnej wody, gotować powoli pod przykryciem 5 - 7 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić.
Sposób użycia:
Pić po 1 - 2 łyżki 3 - 4 razy dziennie. Po 10 dniach stosowania wskazana jest przerwa conajmniej dwutygodniowa.